Angående diskussionen rörande flera tecken i rad

Det har senaste dagarna pågått en diskussion i vår jobbkrets angående flera tecken i rad. Det startade med uttropstecken men nu ingår även frågetecken samt vanliga punkter i dispyten. Vissa parter konsulterar privatägda sidor som kan publicera vilka "sanningar" de vill. Helt utan granskning. Men med ett års studier utav svenska språket på högskolan vet man ju med sig att det enbart finns en sanning när det kommer till diskussioner av den här typen.

Sanningen heter Svenska skrivregler och är utgiven utav Svenska språknämden. Språknämnden är den organisation som bestämmer hur vi svenska ska skrivas på ett korrekt sätt. Vilka ord som ska ingå i Svenska akademins ordlista och så vidare.

På sidan 167 i Svenska skrivregler kan man under punkt 245 läsa om Flera tecken i rad.

"Flera frågetecken eller utropstecken i rad, eller en kombination av dem, kan utnyttjas för att förstärka innebörden av tecknen. Man bör vara sparsam med  sådan hopning av tecken. Det passar inte i alla sammanhang. Om man använder både frågatecken och utropstecken och meningen har frågeform, är det naturligast att frågetecknet placeras före utropstecknet."

Sen ges även följande exempel:

"Kultur?? Skall det kallas kultur att kludda på väggar?"

"Givakt!!"

"Menar du verkligen det?!"

Även om det poängteras att denna användning av tecken ska användas sparsamt så står det klart och tydligt att användning är OKEJ! De subjektiva åsikterna angående vad som är snyggt eller inte kan sedan få florera fritt. Men där ligger sanningen i betraktarens ögon. Men ska man hugga efter konkreta argument angående rätt och fel är ovanstående den enda sanningen som kan publiceras angående svenska språket i Sverige.


Kommentarer
Postat av: Mini

Aaah.. högst intressant inlägg. Jag har funderat kring det faktiskt. Tack för en superkväll!
/Mathia's Sandra

2008-04-06 @ 00:23:35
URL: http://www.sali0690.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0